28 februari 2024

Veertigdagenblog #4: De storm

Geschreven door Sabine du Croo
Bezinning in de Veertigdagentijd: een paar keer per week verschijnt op onze site een speciale blog. Hoe kunnen we bepaalde Bijbelteksten interpreteren? En hoe kunnen we in de Veertigdagentijd nadenken over ons eigen leven en dat van anderen? Vandaag: rust vinden in de storm.

Op een dag stapten Jezus en zijn leerlingen in een boot. Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Kom, we varen naar de overkant van het meer.’ En ze gingen op weg. Onderweg viel Jezus in slaap. Toen begon het opeens heel hard te waaien op het meer. Er kwam veel water in de boot. Het werd zo gevaarlijk dat de leerlingen Jezus wakker maakten. Ze riepen: ‘Meester, meester, we verdrinken!’ Toen stond Jezus op, en hij sprak streng tegen de wind en de golven. Meteen hield het op met waaien, en het water werd rustig. Daarna zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Waar is jullie geloof?’ De leerlingen waren geschrokken. Diep onder de indruk zeiden ze tegen elkaar: ‘Zelfs de wind en het water doen wat hij zegt. Hoe kan dat? Wie is deze man?’

Overdenking

De storm wordt gevormd door de omstandigheden waarin we terecht komen. Soms zitten we figuurlijk in zwaar weer. De wind steekt op in ons leven. Het water, dat is ons binnenste, de emoties die door ons heen razen in reactie op wat er allemaal om ons heen gebeurt. En wij zitten in dat schip en worden van links naar rechts geslingerd, geen vaste grond onder de voeten. Een beangstigende situatie.
Als wij in staat zijn dat deel in onszelf dat vertrouwen heeft in wat er ook moge gebeuren, wakker te maken, keert de rust weer.

Om mee te nemen uit dit verhaal

Probeer niet koste wat het kost de situatie waarin je zit te beheersen, te controleren. Doe wat je kan en geef je over. Laat los en vertrouw op je eigen kracht en op God. 

Bijbeltekst uit Lucas 8, vers 22-25 (Bijbel in Gewone Taal)

Gerelateerd