8 april 2024

Deze maand… wandelen & filosoferen!

Geschreven door merel
Er is deze maand weer van alles te doen! In deze blog lichten we uit: de stiltewandeling, het filosofisch café over De gek als medemens en het bordspel Nomizo. Kijk ook in onze agenda, waarin alle activiteiten vermeld staan.

13 april: Stiltewandeling

Iedere tweede zaterdag van de maand organiseren we een stiltewandeling. De eerstkomende wandeling zal plaatsvinden op zaterdag 13 april, een stiltewandeling langs de zee. We verzamelen om plusminus kwart voor drie bij het eindpunt van bus 80 in Zandvoort, bij Albert Heijn zo ongeveer. De andere zaterdagen zijn 11 mei en 8 juni. Daarna weer in september. De stiltewandeling wordt geleid door Louise Koster. Zij leest een gedicht voor en daarna wandelen we plusminus drie kwartier langs het strand. We sluiten af met een kopje thee. De andere zaterdagen zal er weer een andere locatie zijn waar we wandelen. Graag aanmelden bij Louise Koster: kosterlouise#yahoo.com (ipv # een @!) Tot ziens!

17 april: Filosofisch Café

De Maand van de Filosofie heeft als thema Chaos. In dit verband komt Maarten van Buuren spreken over zijn nieuwste boek: De gek als medemens, hoe we onszelf in de waanzin leren kennen.

“Wat maakt ons mens? Dit is een van de grote vragen van de filosofie. Volgens Maarten van Buuren is het antwoord te vinden in de waanzin. Als een lachspiegel toont de waanzin wat er gebeurt als de fundamenten onder het menszijn wegvallen. In ‘De gek als medemens’ laat Van Buuren ons uitgebreid in deze spiegel kijken. Hij doet dat aan de hand van casestudies uit het werk van de Zwitserse psychiater Ludwig Binswanger, waarin patiënten en hun behandelingen worden beschreven. Wat de mens tot mens maakt blijkt uit de momenten dat zijn wereld vorm en samenhang verliest, hij uit het vangnet van zijn sociale contacten valt en zichzelf kwijtraakt. ‘De gek als medemens’ is een onderzoek naar het verband tussen waanzin en existentie en de manier waarop deze begrippen elkaar wederzijds definiëren.”

Zie ook de website van het Filosofisch Café: https://www.filosofischcafehaarlem.nl/
Bron flaptekst: https://lemniscaat.nl/boeken/de-gek-als-medemens

24 april: Nomizo

Samen filosoferen en debatteren over de meest uiteenlopende filosofische vragen! We spelen het bordspel Nomizo met de bedenkers van het spel, en leren hierbij onszelf en elkaar beter kennen. Nomizo is een verfrissend filosofiespel dat je ook kunt spelen als je geen filosoof bent.

Kan religie zonder God? Is een digitale vriend een echte vriend? Kan een hond zich schamen? Hoort jaloezie bij liefde? Is privacy belangrijker dan veiligheid?

Kom meespelen en meedenken op 27 maart, 24 april en 22 mei in de Remonstrantse Kerk (19.30-21.00).

Entree: 5 euro incl. koffie, thee en fris (max 12 deelnemers). Meld je aan via info@nomizo.nl en speel met ons mee.

Gerelateerd