Eerdere activiteiten

Afgelopen jaar zijn er al veel activiteiten georganiseerd. Op deze pagina leest u wat er zoal georganiseerd is. Wilt u meer weten over komende activiteiten? Kijk dan bij cursussen en activiteiten of in de agenda.

Passieproject

In de passietijd 2024 (de weken van 14 februari tot 31 maart) liep er bij ons een project onder het thema ‘Rivieren in de woestijn’ (nav de Jesaja tekst; ‘Ik doe rivieren ontspringen in de woestijn’).

Er werden twee workshops collage maken georganiseerd olv Natasja Rietdijk, op 15 en 29 februari van 13.30-16.00.

Er werden ook twee lezingen met een nagesprek georganiseerd. De eerste lezing vond plaats op 6 maart, door Antoon Erftemeijer, voorheen conservator bij het Frans Hals Museum, over het onderwerp van zijn proefschrift ‘Het mystieke landschap’. De tweede lezing werd op 20 maart gehouden door Kick Bras. Hij heeft zich verdiept in de mystiek en sprak over ‘Het bezielde landschap’.

Binnen het Passieproject werd door Klaartje Kosters drie keer een uur mindfulness gegeven, op 20 februari, 5 en 19 maart, van 19.00 tot 20.00 in de Doopsgezinde Kerk.

Op 15 maart werd er een maaltijd met gesprek georganiseerd, wederom in de Doopsgezinde Kerk. Op Witte Donderdag (28 maart) deelden we de maaltijd met soep en brood terwijl we luisterden naar verhalen over de laatste avond die Jezus met zijn leerlingen doorbracht en de gebeurtenissen op de Olijfberg. Geïnteresseerden konden ook meedoen met de voorbereiding van Witte Donderdag.

Er werden enkele bijzondere diensten georganiseerd binnen het Passieproject:

  • Op 3 maart, in de Remonstrantse Kerk, met als thema ‘Rivieren in de woestijn’
  • Op 17 maart werd er een muziekdienst georganiseerd, wederom in de Remonstrantse Kerk, met medewerking van het professionele koor EVA, sopraan Ingrid van Nugteren, cellist Frank Rutgers met strijktrio, en pianiste Gerrie Meijers.
  • Op 24 maart was de Palmzondagdienst.
  • Op 30 maart was het Stille Zaterdag en verzorgden PKN Centrum, de Lutheranen en Remonstranten in de Bavo op de Grote Markt een speciale dienst.

Concert

Op 20 januari vond ons jaarlijkse concert plaats, met als thema “Het lied”. Als je de vraag ‘Wat is LIED?’ stelt aan je computer (gewoon nog simpel via google) krijg je het antwoord van encyclo.nl en dat luidt: ‘LIED is een term uit de muzikale en literaire genreleer voor de aanduiding van een tekst die doorgaans bedoeld is om gezongen te worden’.
In dit concert baanden we ons een slingerpad door de muziekgeschiedenis van LIED waarbij we als beginpunt het gregoriaans namen met als doel na een uur uit te komen bij het spoken word. Onderweg kwamen we langs pleisterplaatsen zoals de componisten Monteverdi, Händel en Grieg, muziekvormen als oratorium, opera, musical, het Franse chanson en niet te vergeten het Nederlandstalige lied en uiteindelijk landden we bij enkele strofen van Amanda Gorman’s ‘The Hill we climb’.

Zingen kun je in je eentje, maar zingen met iedereen die min of meer toevallig op dezelfde plek aanwezig is ook een muzikaal genre, het heet community singing. Het publiek werd van harte uitgenodigd af en toe van zich te laten horen.

Uitvoerenden: Joost van Tongeren, bariton/gitaar
Suzanne Groot, viool
Gerrie Meijers, orgel/piano
Toegang gratis, collecte na afloop.

Eerdere muziekdiensten

We houden van muziek en organiseren een paar keer per jaar een muziekdienst waarin professionele musici de uitvoering verzorgen. Meer weten? Kijk dan bij Muziekdiensten. Hieronder staan de muziekdiensten vermeld dit eerder dit jaar hebben plaatsgevonden.

15 oktober ‘23 – Muziekdienst, thema ‘Samen’, 4-mains piano,
Lennie Kerkhoff en Gerrie Meijers speelden: Russische Weisen und Tänze Op. 31/1 en Op.31/4  van Serge Bortkiewicz (1877-1952), Slavonské Tance (Slavische Dansen) Op. 46/2 en Op. 72/2 van Antonin Dvorák (1841-1904), Pavane pour une infante défunte van Maurice Ravel (1875-1937) en  Embraceable You van George.

5 november ‘23 – Herdenkingsdienst, ‘Liederen van troost en hoop’
met medewerking van Charlotte Riedijk, sopraan

17 december ‘23    Festival of lessons & carols. Zangproject !
We zongen echte Engelstalige carols. Uitgevoerd door het ‘Vrouwenprojectkoor van de kerk en daarbuiten’ o.l.v. Wieke Ubels. Hiervoor werd vier keer een repetitie georganiseerd onder leiding van Gerrie Meijers.

17 maart 2024 – ‘Zielsverlangen II’  Ensemble Vocaal Amsterdam (EVA) o.l.v. Joke Geraets,
mmv sopraan Ingrid van Nugteren, cellist Frank Rutgers met strijktrio en Gerrie Meijers op de piano.

Filosofisch café

Het Filosofisch café Haarlem wil een platform bieden voor bezinning, reflectie, inspiratie en discussie. Zie voor meer info ook de website www.filosofischcafehaarlem.nl en deze pagina. Dit jaar zijn de volgende avonden georganiseerd:

  • wo 27 september 2023, 19.45-21-45, Thomas Mertens, Immanuel Kant. Fundering voor de metafysica van de zeden
  • wo 26 oktober 2023, 19.45-21.45, Dilara BilgicDe gelabelde.
    Pleidooi voor een genuanceerde wereldbeschouwing
  • wo 22 november 2023, 19.45-21.45, Lammert Kamphuis, Verslaafd aan ons eigen gelijk
  • wo 24 januari  2024, 19.45-21.45, Michiel KorthalsGoed leven als aardbewoner.
    Filosofie van een leefbare planeet
  • wo 21 februari 2024, 19.45-21.45, Martha Claeys, Trots. De filosofie van een emotie
  • wo 20 maart 2024, 19.45-21.45, Peter Venmans, Gastvrijheid. Werkelijke gastvrijheid
    gaat vaak samen met morele paniek
  • wo 17 april 2024, 19.45-21.45, Maarten van Buuren, De gek als medemens

Kringen

Natuurlijk vonden afgelopen jaar ook diverse bijeenkomsten van onze kringen plaats: we organiseerden zes keer een filmkring, zes keer de kring ‘Zin in ouderdom’, en ook onze de gedichtenkring, de kring HIER en de Boekenclub Nieuwe Spiritualiteit kwamen regelmatig bijeen.