10 juni 2024

Het onmetelijk heelal

Geschreven door Peter Kluit

Op zondagen kom ik niet zozeer naar de Remonstrantse Kerk om God lief te hebben en Hem te verheerlijken, maar “gewoon” voor een goed verhaal, mooie muziek en lekkere koffie….Op 9 juni werd ik op mijn wenken bediend: wat een prachtig samengaan van beelden, tekst en muziek kregen we voorgeschoteld!

Er blijkt een sterrenkundige te bestaan, die ook componist is; wat een ongewone combinatie! Zijn naam is Huib Henrichs. Als ik het goed begrepen heb, had hij een aantal losse stukken gecomponeerd die hij “The Dwarf Planets” noemde. Deze stukken passen bij de karakters van de planeten die namen hebben van figuren uit zeer verschillende mythologieën: Grieken, Romeinen, Inuit, Tongva indianen en de bewoners van Paaseiland.

Vervolgens bedacht onze organist, Gerrie Meijers, dat deze muziek zich heel goed leende voor een kerkdienst, aangezien Gerard Beentjes er mooie gedichten bij had geschreven, die Vera Brugman op haar beurt in beeld had gebracht. Je moet maar durven, want in feite was de gebeurtenis een muzikaal-literaire opening van een schilderijenexpositie. Het toont ook de flexibiliteit van de Remonstrantse Kerk Haarlem en onze predikante Sabine Du Croo in het bijzonder, die kans zag deze expositie in een religieus kader te plaatsen.

Het resultaat was een volle kerk, inspirerende beelden, bekende liederen die enthousiaste mensen vlot meezongen (ik hoorde zelfs een tweede stem) en een daverende sfeer. De vele aanwezigen keken tevreden rond en gingen geïnspireerd naar huis! Het was bovendien fijn dat in de orde van de dienst de beelden en gedichten waren afgedrukt, zodat je alles thuis nog eens kon nalezen en bekijken!

Julie Heyning 

Een terugblik met schilderijen en muziek kan je ook vinden op de site van Vera Bruggeman

Gerelateerd