Voordracht interim-kerkenraad
Geschreven door merelDe kerkenraad is het afgelopen half jaar bezig geweest op allerlei gebieden, die veel aandacht en inspanning vroegen. Vrijwel alle KR-leden zijn aan het eind van hun zittingsperiode. De huidige kerkenraad draagt nu een interim-kerkenraad voor, die zorg zal dragen voor continuering van nieuwe en bestaande initiatieven. Daarnaast zal de interim-kerkenraad op zoek gaan naar een nieuwe kerkenraad met een normale zittingsperiode. In deze blog stellen de beoogde interim-kerkenraadleden, Ruud Bergh, Jort Terpstra, en Marianne Waling-Huijsen, zich voor.
Ruud Bergh
Ik ben volgens mijn moeder in onze kerk gedoopt maar door verhuizingen van mijn ouders en later, in de jaren zestig en zeventig stevige weerstand tegen de kerk als instituut, raakte de kerk uit zicht. Een cursus filosofie en spiritualiteit aan de Universiteit van Leuven zorgde ervoor dat ik op zoek ging. Min of meer door toeval en onwetend over mijn verleden hier kwam ik rond 2010 bij de Remonstranten uit. De combinatie van ratio en spiritualiteit van de voorgangers, omlijst door het prachtige orgelspel van Gerrie, gaven me onmiddellijk rust. Mijn zoektocht was alweer ten einde. Sindsdien bezoek ik, eerst samen met mijn vrouw Ellen en na haar overlijden alleen, met grote onregelmatigheid de zondagse bijeenkomsten. Dit voorjaar belde Sabine mij met de vraag of ik bereid was om tijdelijk de Kerkenraad voor te zitten. En zoals zo vaak in het leven, van het een komt het ander. Het gedachtegoed van de Remonstranten spreekt mij zeer aan en ik denk dat wij daar ook in de toekomst behoefte aan blijven houden. Al kan de vorm natuurlijk veranderen. In het advies dat wij de Kerkenraad gaven hebben we gepleit voor het meer uit elkaar halen van uitvoering en beleid, van korte termijn vragen en het langere termijn perspectief. Als ik daar op mijn manier een bijdrage aan mag leveren doe ik dat graag.
In mijn werkzame leven in de publieke en semi-publieke sector was en ben ik als directeur, bestuurder en toezichthouder actief in de ruimtelijke ordening, het wonen en de gebiedsontwikkeling.
Jort Terpstra
Op een maandagmiddag kwam ik voor het eerst binnenlopen bij de kerk voor een meditatiesessie. Dit vond ik spannend, omdat het een heel andere omgeving was dan de zakelijke en rationele omgeving van de Zuidas waar ik de laatste jaren bij banken gewerkt heb. De spanning zakte al snel toen ik warm welkom werd geheten door Olga en Merel die me meenamen in de kerk en me uitlegden waar ik kon gaan zitten voor de meditatie. Wat een mooie ervaring was dat! Even helemaal niets hoeven en alleen maar te zijn. Prachtig heb ik het gevonden.
Ik besloot het mediteren verder te verkennen en kwam bij een sessie Marianne tegen. We raakten in gesprek en ondekten dat we gezamelijke interesses hadden. Zij heeft ethiek gestudeerd en dit vormt ook een belangrijk onderwerp voor mij. Niet alleen in mijn rechtenstudie maar ook in mijn carrière in de compliance. Je zou kunnen zeggen dat Marianne en ik met dezelfde materie werken, alleen vanuit een andere invalshoek.
In mijn jeugd speelde religie geen grote rol, ondanks dat er in mijn familie ook remonstranten zijn. Maar in de afgelopen tijd heb ik gemerkt dat ik bezinningsvragen heb: Wat wil ik? Wat geeft energie? Op een bijzondere manier sluiten het Remonstrantse gedachtengoed en de kerk hier goed bij aan. En ik vind het een eer dat ik me in mag zetten voor de toekomst van de kerk. Graag denk ik met jullie mee!
Marianne Waling-Huijsen
Sinds 1993 woon ik in De Zilk en ben ik betrokken bij de Remonstranten in Haarlem. In het begin via de Soepgroep voor middelbare scholieren, later bij de 30-50 jarigen gespreksgroep. Twintig jaar geleden is er ook een herbezinning geweest op het voortbestaan van de Remonstranten, daaruit kwam naar voren dat er ook mensen zijn die wel behoefte hebben aan bezinning maar niet op zondagochtend in de kerk. Ik was toen medeoprichter van het Filosofisch Café Haarlem.
Ik heb altijd gezegd dat ik mee wil denken met de Remonstranten als het om de inhoud gaat, dus om waar Remonstranten voor willen staan en hoe zij zich in de maatschappij willen profileren. Deze zomer kwam de vraag of ik mee wilde denken over het voortbestaan van de Remonstranten en dan vooral over hoe het gedachtengoed naar buiten uit te dragen en niet verloren te laten gaan. Ik heb toegezegd hierover mee te willen denken en van daaruit ben ik nu bereid het voorgestelde beleid ook handen en voeten te geven in de praktijk.
Van oorsprong ben ik verpleegkundige, later heb ik mij gespecialiseerd in de zorgethiek. Vanuit mijn bureau Met Waarden Helen heb ik zorgverleners geholpen om te gaan met de ethische vraagstukken op de werkvloer. Ruim 30 jaar heb ik in besturen en later in Raden van Toezicht gezeten, in de zorg en de jeugdzorg.