Filosofisch Cafe “De schoonheid en de troost van een wereldbeeld zonder God” door Waldo Swijnenburg

Filosofisch Cafe “De schoonheid en de troost van een wereldbeeld zonder God” door Waldo Swijnenburg
Datum 20 januari 2016
Tijd 19:45 - 22:30 uur
Locatie Haarlem

Atheïsme is geen populair wereldbeeld. Het aantal mensen dat gelooft in het bestaan van een god, is veel groter dan het aantal mensen dat overtuigd is van het tegendeel. Zelfs in het nuchtere Nederland verschuilen velen zich achter het standpunt dat ‘er meer is tussen hemel en aarde’. Afscheid nemen van God, goden of andere vormen van bovennatuurlijke spiritualiteit blijft lastig. Hoe komt dat? Een van de redenen is dat atheïsten hun mening niet goed onderbouwen. Een tweede reden voor de impopulariteit van atheïsme is dat zij een vertrouwd en een geruststellend wereldbeeld vervangen door een sober en soms zelfs kille kijk op de werkelijkheid. Ongelovigen bieden kortom te weinig rationele en emotionele argumenten om het ‘hoofd en hart’ van mensen definitief te veroveren. Het wordt steeds duidelijker dat atheïsme niet het einde van geloof of zelfs god is, maar bovenal het begin van een nieuw menselijk avontuur.

 Waldo Swijnenburg is afgestudeerd socioloog en psycholoog en studeerde daarnaast enkele jaren filosofie. Hij is momenteel managing partner bij een gerenommeerd onderzoeksbureau. De schoonheid en de troost van een wereldbeeld zonder God, is zijn meest recente boek (maart 2015). Eerder verscheen van hem De zin en onzin van het (on)bewuste

Het Filosofisch Café Haarlem vindt plaats op woensdagavonden in de Remonstrantse Kerk, ingang aan de Oranjekade 1, Haarlem.
Aanvangstijd is 19.45 uur. Entree €5,-, studenten €3,-.

Meer informatie

Agenda