13 maart 2024

Veertigdagenblog #8: Klein beginnen

Geschreven door Sabine du Croo
Bezinning in de Veertigdagentijd: een paar keer per week verschijnt op onze site een speciale blog. Hoe kunnen we bepaalde Bijbelteksten interpreteren? En hoe kunnen we in de Veertigdagentijd nadenken over ons eigen leven en dat van anderen? Vandaag: klein beginnen.

Daarna zei Jezus: ‘Waarmee zal ik Gods nieuwe wereld vergelijken? Waar lijkt die wereld op? Gods nieuwe wereld lijkt op een mosterdzaadje. Iemand zaait zo’n klein zaadje in zijn tuin. Het zaadje groeit en wordt een boom. En in de takken van de boom bouwen vogels hun nest.’ Jezus zei weer: ‘Waar lijkt Gods nieuwe wereld op? Gods nieuwe wereld lijkt op gist. Een vrouw doet een klein beetje gist bij een grote zak meel. Daardoor verandert al het meel.’

Zo klein als een mosterdzaadje

Eén van de bemoedigendste teksten uit het Nieuwe Testament. Het begint klein. Alles begint klein. Wij zijn geneigd om meteen grote stappen te willen zien. We willen uitkomsten zien! Resultaat boeken! Maar waarom doen we dat eigenlijk? De les is: iedere stap is er één. En vele stappen zijn een weg. Het vraagt van ons te vertrouwen op wat we doen, en dat te blijven doen, en de focus op het resultaat los te laten. Dat komt vanzelf.

Vraag voor vandaag

Denk eens over je eigen tijdsbesteding. Waar zou je meer tijd aan willen besteden? Kun je iets heel kleins bedenken waarmee je een stapje in de goede richting zou kunnen doen?

Bijbeltekst uit Lucas 13, vers 18-21 (Bijbel in Gewone Taal)

Gerelateerd