11 maart 2024

Veertigdagenblog #7: Geen zorgen!

Geschreven door Sabine du Croo
Bezinning in de Veertigdagentijd: een paar keer per week verschijnt op onze site een speciale blog. Hoe kunnen we bepaalde Bijbelteksten interpreteren? En hoe kunnen we in de Veertigdagentijd nadenken over ons eigen leven en dat van anderen? Vandaag: geen zorgen!

Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Luister naar mijn woorden: Maak je geen zorgen over eten. Want je leven is veel belangrijker dan eten. En maak je geen zorgen over kleren. Want je lichaam is veel belangrijker dan kleren. Kijk eens naar de vogels. Ze werken niet op het land en ze hebben geen kelder of schuur. God geeft ze te eten. En jullie zijn voor hem veel belangrijker dan de vogels. Maak je dus geen zorgen. Dat heeft geen zin. Je blijft er geen dag langer door leven. En als dat je al niet lukt, waarom zou je je dan nog zorgen maken over de rest? Kijk eens naar de bloemen. Ze werken niet en ze maken geen kleren. Toch zijn ze prachtig. Ja, zelfs nog mooier dan koning Salomo in zijn mooiste kleren. Het gras dat vandaag op het veld staat, wordt morgen gebruikt om een vuur te maken. En toch versiert God het gras met prachtige bloemen. Dan zal God zeker voor jullie zorgen! Waarom vertrouwen jullie dan niet op hem? Maak je dus geen zorgen. Vraag niet: ‘Hoe komen we aan eten?’ of: ‘Hoe komen we aan drinken?’ Met die dingen houden de mensen zich bezig die God niet kennen. Je Vader weet echt wel dat je die dingen nodig hebt. Houd je bezig met Gods nieuwe wereld. Dan zal God je die andere dingen ook geven.’

Overdenking

Beroemde woorden: kijk eens naar de bloemen, ze werken niet en ze maken geen kleren. En zelfs Salomo, een ongelooflijk rijke koning, was niet zo mooi als zij. Vandaag staan we stil bij “maak je geen zorgen”. Dat is al een lastige. Je zorgen maken is wat anders dan over je leven nadenken, bekijken waar de pijnpunten zitten, en daar bij stilstaan. Het is ook wat anders dan dingen plannen, veranderen. Je zorgen maken heeft iets van piekeren, blijven malen. Je bent in de greep van je zorgen, van je angst, je verdriet. Zo ben je niet bedoeld. Wees jezelf! Hoe? Begin eens met te proberen de schoonheid om je heen te zien. De schoonheid van bloemen bijvoorbeeld. Het is maar iets kleins. De schoonheid van de natuur troost en kalmeert.

Vraag voor vandaag

Roep je zorgen eens op, benoem ze, zie ze voor je. En dan: stel je voor dat het wolken zijn en laat ze wegdrijven. Er komen ook weer nieuwe wolken en ook die drijven weer voorbij. En telkens daartussen is de wijde open ruimte van de blauwe hemel.  

Bijbeltekst uit Lucas 12, vers 22-31 (Bijbel in Gewone Taal)

Gerelateerd