6 maart 2024

Veertigdagenblog #6: wat is écht belangrijk?

Geschreven door Sabine du Croo
Bezinning in de Veertigdagentijd: een paar keer per week verschijnt op onze site een speciale blog. Hoe kunnen we bepaalde Bijbelteksten interpreteren? En hoe kunnen we in de Veertigdagentijd nadenken over ons eigen leven en dat van anderen? Vandaag: wat is nou écht belangrijk?

Jezus en zijn leerlingen gingen verder, en kwamen bij een dorp. Daar woonde een vrouw die Jezus uitnodigde om bij haar thuis te komen. Ze heette Marta, en haar zus heette Maria. Maria ging bij de Heer zitten en luisterde aandachtig naar zijn woorden. Maar Marta was druk bezig met de zorg voor het eten en drinken. Ze vroeg aan Jezus: ‘Heer, mijn zus laat mij alles alleen doen. Dat kan toch niet? Zeg tegen haar dat ze mij moet komen helpen.’ Toen zei de Heer tegen haar: ‘Marta, Marta, maak je toch niet altijd zo veel zorgen! Er is maar één ding echt belangrijk: dat je luistert naar mijn woorden. Maria heeft dus de goede keuze gemaakt. Mijn woorden zullen altijd bij haar blijven.’

Overdenking

Ah! Belangrijke vraag in deze tijd. Iedereen lijkt stress te hebben en heeft het druk. Maar wat is nu werkelijk noodzakelijk op dit moment? Zijn we niet vaak bezig met het verleden of de toekomst, in plaats van hier en nu aanwezig te zijn? Ben je werkelijk waar je bent? En met wie je bent? Of ben je eigenlijk in je hoofd met andere dingen bezig? Of ben je er wel bij op dit moment, maar gaat je aandacht voortdurend uit naar dingen die eigenlijk niet echt belangrijk zijn (het eten, de afwas)? Hoe vaak zijn we zelf niet druk met de koffie in de weer terwijl het belangrijkste is om gewoon met de ander te praten, te luisteren, samen te zijn?

Bijbeltekst uit Lucas 10, vers 38-42 (Bijbel in Gewone Taal)

Gerelateerd