5 maart 2024

Veertigdagenblog #5: barmhartige Samaritaan

Geschreven door Sabine du Croo
Bezinning in de Veertigdagentijd: een paar keer per week verschijnt op onze site een speciale blog. Hoe kunnen we bepaalde Bijbelteksten interpreteren? En hoe kunnen we in de Veertigdagentijd nadenken over ons eigen leven en dat van anderen? Vandaag: de barmhartige Samaritaan.

Toen vertelde Jezus een verhaal. Hij zei: ‘Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho. Maar onderweg werd hij door rovers overvallen. Ze pakten alles van hem af, ook zijn kleren. Ze sloegen hem halfdood, en lieten hem liggen. Toevallig kwam er een priester langs. Hij zag de man wel liggen, maar hij liep hem voorbij aan de overkant van de weg. Toen er even later een hulppriester binnenkwam, gebeurde hetzelfde. Hij zag de man wel liggen, maar hij liep hem voorbij aan de overkant van de weg.

Toen kwam er een vreemdeling langs, een Samaritaan. Hij zag de man liggen en kreeg medelijden. Daarom ging hij naar hem toe. Hij verzorgde de wonden van de man met olie en wijn. En hij deed er verband om. Toen zette hij de man op zijn eigen ezel en bracht hem naar een herberg. Daar zorgde hij voor hem. De volgende dag gaf de Samaritaan geld aan de eigenaar van de herberg en zei: ‘Zorg goed voor de man. Als het je meer geld kost, krijg je dat van me op mijn terugreis.’

Overdenking

De bekende gelijkenis van de barmhartige Samaritaan: een buitenlander die door het Joodse volk veracht werd, schiet te hulp – en hij doet het grondig. Hiermee legt Jezus uit wat hij bedoelt met ‘je naaste’. Deze man is een naaste geworden voor de gewonde man. Je naaste kies je niet zelf; ‘die wel en die niet’. Je naaste kiest jou. Moeilijke opdracht in deze wereld. Maar het begint er mee om wie je tegen komt, als mens te zien, en niet als ‘bedreigende collega, vervelende docent, irritante vader of moeder, enge stinkdakloze’. Het is een mens. Zie de mens.

Oefening

Probeer eens om de mensen om je heen niet te plaatsen in hun rol, of in hun uiterlijk, of in wat ze voor je kunnen betekenen. Probeer die ander te zien als mens. Wat zou dat kunnen opleveren denk je?

Bijbeltekst uit Lucas 10, vers 30-35 (Bijbel in Gewone Taal)

Gerelateerd