12 november 2019

Topgevel Remonstrantse Kerk weer hersteld met financiële steun van de Provincie

Geschreven door Peter Kluit

De topgevel van de Remonstrantse Kerk  die dateert van 1886 was er niet goed aan toe. Door alle wind, regen en stormen was het materiaal  gaan scheuren en verbrokkelen. In de zomer van 2018 is  de top van de gevel met het ornament verwijderd omdat het voor passanten te gevaarlijk werd.

Bij nader onderzoek van de topgevel door de firma Pronk Restauratie bleek dat de topgevel niet van natuursteen maar van kunststeen was gemaakt; een soort gegoten beton met fijne toeslag.  Dit verklaart het verbrokkelingsproces van het materiaal. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de Bouwinspectie van de Gemeente Haarlem drongen aan op volledig herstel van de topgevel.  Het werd al snel duidelijk dat dit veel geld zou kosten; samen met al het bijkomende werk bijna een ton.

Teveel voor de kleine Remonstrantse Gemeente van 140 leden. De Rijksdienst heeft geen gelden voor restauratie, maar bij de Provincie is het mogelijk om subsidie voor een deel van de kosten aan te vragen. Vorig jaar in december werd de provinciale subsidie toegekend en kon de aannemer aan de slag om de gevel met ornamenten opnieuw te maken. Het nieuwe ornament is een kopie van het oude in natuursteen, namelijk Vaurion, gemaakt door de firma Meesters-in. In oktober was het voorbereidende werk af en is met een hoogwerker de topgevel teruggeplaatst.

Als je naar de kerk komt, kijk dan eens omhoog naar de topgevel. Na anderhalf jaar afwezigheid zie je de top met ornamenten weer schitteren.

Namens de onderhoudscommissie, Jan Saveur.

Hieronder een foto van het artikel in het Haarlems Dagblad.

 

Gerelateerd