8 augustus 2016

Coexist in Freedom

Geschreven door Mariet Sonneveld

Op zaterdag 6 augustus trok de botenparade van de GayPride door de Amsterdamse grachten. Hierbij was ook de witte wereldreligie-boot van Coexist, waarop ons gemeentelid Stephan Ueltzen meevoer. Hij droeg een wit T-shirt met op de achterkant een afdruk van de poster “Mijn God trouwt ook homo’s”. Hier volgt een kort verslag van zijn ervaring.

In de trein met z’n tweeen helemaal in het wit gekleed, trokken we al behoorlijk bekijks. Bij Museum Nemo te Amsterdam moesten wij verzamelen. Langzamerhand kwamen heel veel wit geklede mensen bij elkaar. De vertegenwoordigers van de verschillende religies droegen hun eigen gewaden: de dominees in hun toga’s en de Hindoes in Sari’s gehuld. Er voeren ook Hare Krishna’s, Joden, Moslims en een Humanist mee. Speciale gasten waren de openlijk homoseksuele Franse Imam Ludociv Mohamed Zahed die een homovriendelijk moskee in Parijs stichtte. Hun gebedsdiensten vinden op wisselende locaties plaats om te voorkomen aangevallen te worden. Het werd de katholiek Priester Pierre Valkering door bisschop Jos Punt verboden mee te varen. Hij kwam ons wel uitzwaaien en de groeten van de Paus Franciscus over brengen, die hij een paar maanden een boek heeft overhandigd over het thema. Boris Dittrich, die ook mee voer, zei in een interview bij EenVandaag dat hij Bisschop Punt een brief gaat schrijven over deze kwestie.

Het initiatief en de organisatie voor de boot werd genomen door Barbara Rogoski en haar partner Saskia van Tienen. Barbara is voorganger van de Roze Kerk MCC te Den Haag. Al met al hebben ze 9 maanden aan de voorbereidingen gewerkt. De aankleding en het decor werd door designer Gerwin Smit verzorgd. Het boot was wit en ballonnen die 6 meter de lucht in gingen waren de verschillende symbolen getekend zoals de David’s Ster en het Omega-teken. Elke keer bij een brug werden de ballonnen naar beneden gehesen en los gelaten zodra we onder een brug vandaan kwamen. Dat gaf optisch een mooi effect. Dragqueen Kiki Boops song “Like a Prayer” van Madonna en “Oh Happy Day” … Iemand van de Hare Krishna beweging had een speciaal lied geschreven. Maar ons Theme Song was Michael Jacksons: “We are the World, we are the Children”.

Op zo’n boot te staan is een hele belevenis. Ik had veel kippenvel-momenten wanneer de toeschouwers enthousiast reageerden en oogcontact maakten. Toen ik moe en voldaan thuis kwam, hoorde ik pas dat onze boot de eerste prijs heeft gewonnen voor beste boot van de Pride. We hebben ook veel media-aandacht gehad, vooral omdat er een camera van EenVandaag met ons meevoer. Ze hebben een geweldig goed verslag gemaakt.

Ik ben Barbara en Saskia zeer dankbaar voor de goede organisatie. En ook de Remonstranten die mij hebben gesponsord om deel te nemen aan deze bijzondere gebeurtenis. Met Barbara zal ik zeker in contact blijven en deel nemen aan de tafelgesprekken die gepland staan. Voor mij persoonlijk is dit een mooie brug tussen activisme en geloven; geestelijke voeding en delen met andere mensen. Dit heb ik nodig om spiritueel fit te blijven.

Stephan Ueltzen

Gerelateerd