19 oktober 2018

Christmas Carols: heerlijk sámen zingen in de donkere tijd….

Geschreven door Peter Kluit

Buiten kleuren de bomen, daalt de temperatuur en wordt de dag steeds korter. Ik hou van de komst van die winterse donkerte. Geen herfstdip voor mij. Al begrijp ik heel goed dat de duisternis sommige mensen ook somber stemt. Nou dan biedt sámen zingen wellicht verlichting. In zekere zin geniet ik eigenlijk van de donkere seizoenen. Het geeft een sfeer en rust die me uitnodigt om bij me zelf naar binnen te kijken en dat is soms best fijn. Bovendien zijn er in de herfst en winter zoveel momenten om te vieren met mooie verhalen, vele lichtpuntjes en prachtige muziek. Ik verheug me daarop. Zo beleef ik gezamenlijk zingen tijdens Advent en Kerst ook altijd als iets kostbaars; de zang verbindt ons met elkaar en brengt ‘licht’ in ons….

Voor me ligt het al klaar. Een dik naslagwerk over Carols uit alle windstreken voor de tijd van Advent en Kerst. Dat boek gaat al jaren met me mee, The New Oxford Book of CAROLS. Het verlangen om samen te zingen in de donkere winter blijkt wel uit de overweldigende hoeveelheid kerstliedjes en –liederen. Van de hymne ‘Veni redemptor gentium’ uit de 4e eeuw tot de Rutter’s Carols-cyclus ‘Dancing day’ gecomponeerd in onze tijd. Er zijn ook hedendaagse Carols die hun muzikale en tekstuele wortels hebben in een hele oude hymne. De oude woorden worden dan vertaald naar de nieuwe tijd en in meer hedendaagse composities gebruikt, maar toch blijft die verbinding door de tijd. Ik vind het bijzonder om zo’n voor-middeleeuws lied opnieuw te zingen vandaag in haar oorspronkelijke vorm, en om dan te ervaren of die vorm en klank ons vandaag nog iets zegt. Om vervolgens een meer ‘moderne’ versie te zingen terwijl die oorspronkelijke bron nog in ons doorklinkt. Die verbinding zoeken met de oude bronnen heeft me altijd geïnspireerd.

De Carols zijn gecomponeerd om iedereen meer te betrekken bij het zingen in kerstvieringen. Daarom zijn veel Carols gebaseerd op bestaande goed zingbare melodieën. Uit heel Europa en uit alle tijden. Ook Franse en Baskische volkslied-melodieën zijn populair, zoals in ‘Il est né, le divin enfant’ en ‘The Angel Gabriel from heaven came’. In de kerk heeft het zingen van Carols een populaire toepassing gekregen in de speciale Lessons-and-Carols-dienst. De eerste Lessons-and-Carols-dienst was in Groot-Brittanië in 1880, een dienst met 9 korte lezingen afgewisseld met 9 liederen (carols). Traditioneel begint deze dienst met ‘Once in Royal Davids City’ gezongen door een koor dat tegelijkertijd in processie de kerk in wandelt. Mooi en indrukwekkend vind ik dat altijd. Sinds 1880 heeft de Lessons-and-Carols dienst zijn vlucht genomen in heel Groot-Brittanië en ver daarbuiten, in vele kerken en vele variërende vormen. Zo ook wederom dit jaar in de Remonstrantse Kerk op 16 december a.s.!

Ik verheug me op vijf woensdagmiddagen sámen zingen. En zo zingende op weg te gaan naar Kerst!

Antje de Wit

Gerelateerd