9 november 2016

13 november Preek van de Leek met Frénk van der Linden

Geschreven door Peter Kluit

De hekkensluiter in de reeks Preek van de Leek is Frénk van der Linden, hij was op zondag 13 november onze gast.

Frenk van der Linden introduceerde zichzelf als journalist – interviewer: de belangrijkste drijfveer in het leven is de nieuwsgierigheid. Ik ben geen ‘preker’, maar iemand die nieuwsgierig is hoe anderen in hun leven met hun moeilijkheden omgaan, de basis van mijn ‘drive’ om te interviewen is één grote vraag; ‘Help!’.

Nadat er enkele minuten getoond waren van de documentaire van Frenk, waarin hij zijn eigen ouders interviewt over hun scheiding, vertelde Frenk iets over de wonden die die scheiding geslagen had: zijn ouders hadden elkaar daarna 40 jaar niet gezien.….

Daarna ging hij in gesprek met de aanwezigen over “scheiden”. Hij begon met aan de aanwezigen te vragen: “Wie van jullie is persoonlijk betrokken geweest bij een echtscheiding” ? Bijna de helft van de aanwezigen stak de hand op…. Frenk koos iemand uit en vroeg: “Je bent zelf gescheiden?” “Ja.” “En als je daar nu aan terugdenkt, is er dan iets wat je er van geleerd hebt?” Of hij stelde de vraag: “Wat was je eigen aandeel in die scheiding?” De meesten vonden het moeilijk een antwoord te geven op de vragen van Frenk. Daardoor was er geen lijn te vinden in de korte interviews die Frenk zo met de aanwezigen hield, maar het bepaalde ons wel bij die fundamentele vraag: wat doet scheiden met mensen? Tot slot benadrukte Frénk dat wanneer er kinderen in het spel zijn het belangrijk is dat de scheiding geen vechtscheiding wordt, maar dat ouders contact met elkaar en respect voor elkaar blijven houden.

 

Gerelateerd