Kerkdienst met als thema “Heerlijk” door ds. O. Sondorp

Datum 25 februari 2018
Tijd 10:30 - 12:00 uur
Locatie Haarlem

Op de 2e zondag van de veertigdagentijd  mag ik bij u voorgaan. Het is altijd weer een feest om naar dat mooie gebouw aan de Wilhelminastraat te mogen komen. En dat midden in een tijd van inkeer, van bezinning. En de dominante kleur is nu paars. Ik hou van die kleur omdat het een niet alledaagse kleur is, uitgesproken, maar toch ingetogen. Het thema van de dienst is ‘Heerlijk’. Dat kan voor sommigen wat te mannelijk klinken, maar ik denk dat het voor iedereen ook wel een prettig woord is om te horen: heerlijk weer, heerlijk eten etc. Het verwijst naar genieten en moesten we daar nou juist in deze tijd niet al te veel mee bezig zijn.

We komen op deze zondag in contact met een ander soort genieten, een Heerlijk genieten. Het gaat om een zielsgenieting, een ervaring met God, die door veel mystici werd opgedaan. We volgen de figuren van Elia in een grot op een berg alleen gelaten door mensen en we komen hem samen met Mozes en Jezus tegen op een andere berg en we maken de verheerlijking mee van Jezus, die in dit verhaal gepaard gaat met een kennelijke verandering van wezen. Dat gaat gepaard aan een hemelse witte kleur die we hier op aarde niet kennen.

Voor wie we niet kennen: ik ben predikant van de Protestantse Gemeente Santpoort.  En juist daar probeer ik het gedachtegoed van de mystiek onder woorden te brengen en te laten ervaren. De bijbel is er vol van. Dat is heerlijk, dat is genieten.

ds. O. Sondorp

Agenda