‘De meeste mensen deugen….?’ ds. Jan van Aller

Datum 24 oktober 2021
Tijd 10:45 - 11:45 uur

Het boek met deze titel mag zich, terecht, in een grote belangstelling verheugen. Een uitdagende en prikkelend-positieve boodschap voor deze tijd! – Tegelijk roept zo’n stelling vragen op: Wat is dat dan , ‘deugen’ ? Hoe weet je dan of je aan de goede kant staat? En zeker voor mensen die in een protestantse traditie zijn grootgebracht kan het wringen met de oude dogma’s over je onvermogen als mens. Spannende, en ook persoonlijke vragen – de lezingen uit Deuteronomium ( ‘Kies dan het goed’ ) en Romeinen ( ‘Ik doe wat ik eigenlijk niet wil’) dagen ons uit, onze eigen positie als gelovig ( of zoekend…) mens hierin te bepalen. 

Even voorstellen: Jan van Aller, geestelijk verzorger politie Noord-Holland

Geboren en opgegroeid in Waalre ( bij Eindhoven) als protestant in een overwegend katholieke omgeving: de oecumenische inslag zat er al vroeg in – en is nooit verdwenen.

In Leiden studeerde ik theologie, met de nadruk op de exegese van het Nieuwe Testament en in bredere zin, de omgang met taal: zowel de taal van de bronnen, als de taal ( levensverhalen)  van mensen. Ook die fascinatie is net zo sterk als toen.

Van 1993 – ’98 was ik predikant in Rotterdam – IJsselmonde. Daarna de overstap naar ‘zee’ : tot 2007 was ik Vlootpredikant bij de K. Marine. Inclusief een aantal jaren met het gezin op Curaçao, een prachtige tijd. Daarna twee gemeentes: Uitgeest/Akersloot (N. Holland), en tot vorig jaar wijkgemeente Haarlem/Schalkwijk.

Sinds vorig jaar ben ik werkzaam als een van de 12 geestelijk verzorgers bij de Politie. Dat is een nieuwe ‘loot aan de tak’ van plekken waar geestelijke verzorging is, zoals b.v. in ziekenhuizen , gevangenissen en bij Defensie. Een mooie nieuwe uitdaging!

Ik ben getrouwd met Marthe de Vries, zij is sind 2019 een van de predikanten van de Geertekerk ( Remonstranten) in Utrecht. Onze drie dochters studeren in Amsterdam resp. Leiden. Sinds vorig jaar wonen we in De Bilt, met de prachtige bossen en velden als onze achtertuin.

 

 

Agenda