11 februari 2021

Nog steeds geen diensten tot onze grote spijt

Geschreven door Peter Kluit

3 februari

Verlenging van de lockdown
Gisteravond is meegedeeld dat de lockdown verlengd wordt tot 2 maart. Dat betekent dat ook bij ons de diensten en gesprekskringen zullen vervallen tot die tijd. We houden dus net als musea en theaters onze deuren gesloten. Op 23 februari horen we of er misschien toch weer wat maat- regelen af kunnen. Laten we hopen dat het vaccineren opschiet en dat we met Pasen weer bij elkaar kunnen komen voor een kerkdienst en een kop koffie.
We zien er langzamerhand echt naar uit…

Lichtpuntje!

Gerrie Meijers heeft het initiatief genomen om samen met Sabine du Croo een Lichtpuntje te maken. Een Lichtpuntje is een kort filmpje op youtube, met muziek, een gedichtje, een kort woord. Het is licht van toon en positief, en bedoeld om even contact te houden. Miriam van Praagh neemt het op en zet het op youtube. Als het klaar is sturen we de link toe.

Kopij
Deze week wordt de kopij verzameld voor het gemeenteblad. Heeft u nog iets om in het blad te zetten? Inleveren kan nog tot aanstaande vrijdag (dus morgen).

Wandelkerk / Koffiekerk

Heb je zin om af en toe te wandelen met iemand van de kerk? Schrijf je dan in voor de wan- delkerk bij het kerkelijk bureau (email: bureau.remhaarlem@gmail.com of telefoon 5254969, Mariet). Wij zich opgeeft krijgt de lijst van mede-wandelaars toegestuurd.
Misschien bent je niet in staat tot een wandeling, maar zou je dolgraag eens even met iemand praten, of een kopje koffie drinken. Een persoon per dag ontvangen mag. En een telefoon- gesprek kan altijd. Laten we vooral afstand houden en het virus niet verspreiden, maar laten we ook zorgen dat we contact houden.

Kerkdienst digitaal

Wij, de Remonstranten van Haarlem, hebben geen on-line-kerkdienst. Maar veel andere remonstrantse gemeenten wel. Ga op zondagochtend eens naar https://www.remonstranten.nl/blog/remonstranten/livestreams-vanuit-gemeenten/
en kies een gemeente uit om de kerkdienst bij te wonen, sommige beginnen om 10.00 uur, andere om 10.30 uur. Ook veel plaatselijke kerken zenden op zondag een dienst uit.

Ook een aanrader: de Dominicuskerk in Amsterdam, om 11 uur op zondagochtend dominicusamsterdam.nl (oecumenisch, maatschappijbetrokken, mensgericht)

Reactie

In de vorige brief van Sabine werd gesproken over ‘waardigheid’. Laat je je meesleuren of treed je je lot met waardigheid tegemoet?
In reactie daarop stuurde Olga Bastmeijer het volgende gedicht:

Een zegen voor de ouderdom

Moge het licht van uw ziel u behoeden,
mogen al uw zorgen en angsten over oud worden in hun tegendeel verkeren, moge u wijsheid ontvangen met het oog van uw ziel,
om deze prachtige tijd van oogsten te zien.

Moge u de inzet hebben de oogst van uw leven binnen te halen,
te genezen wat u verwondde, het dichter bij u te laten komen en één met u te laten worden.

Moge u een een grote waardigheid bezitten, moge u beseffen hoe vrij u bent, en moge u bovenal het prachtige geschenk ontvangen..
het eeuwige licht en de eeuwige schoonheid te ontmoeten die in u zijn.

Moge u worden gezegend, en moge u in uzelf een diepe liefde voor u zelf vinden.

tekst uit: Anam Cara (zielsvriend)
John O’Donohue (1956-2008), Ierse dichter, priester en filosoof.

We vinden het leuk om reacties te ontvangen. Dus stuur vooral in als je wilt.

Van de gemeente – voor de gemeente 19 januari 2021

Van de kerkenraad, de wandelkerk

De lockdown is voorlopig verlengd tot 9 februari en we weten niet hoe het verder zal gaan. Laten we ons eigen plan trekken en niet bij de pakken neer gaan zitten. Het is goed om naar buiten te gaan en in beweging te blijven, dat weet iedereen, maar het komt er niet al- tijd van en soms weet je ook niet met wie. Daarom starten we de wandelkerk.

Heb je zin om af en toe te wandelen met iemand van de kerk? Schrijf je dan in voor de wandelkerk bij het kerkelijk bureau (email: bureau.remhaarlem@gmail.com of telefoon 5254969, Mariet). Bij je opgave kun je aangeven of je

A. tot een half uur wil wandelen, B. tot een uur,
C. of maakt niet uit.

Mariet verzamelt de opgaven. Tegen het eind van deze week/begin volgende week, krijg je dan een lijst met namen, emailadressen en telefoonnummers van degenen die zich opge- geven hebben. Ook staat daarop aangegeven in welke buurt de mensen wonen. Daarna kun je zelf via de mail/app/telefoon contact opnemen met personen op de lijst om af te spreken voor een wandeling. Op deze manier kun je zelf één of meer wandelmaatjes uit- zoeken en zelf bepalen wanneer, waar en hoe lang je gaat wandelen.

Deze wandellijst wordt alleen verspreid onder degenen die zich hebben opgegeven.
Als je niet wil wandelen, maar op andere manier contact wil zoeken met een gemeentelid, dan kan je bij het kerkelijk bureau vragen om het telefoonnummer / adres. Uit privacy- overweging worden complete adreslijsten alleen aan de bestuursleden verstrekt.

Een ommetje of belletje met de dominee

In deze strenge lockdown worden er geen afspraken voor huisbezoek gemaakt. Het is daardoor wel stil. Het kan zijn dat je het prettig zou vinden Sabine du Croo te spreken.

Wie contact met Sabine du Croo wil, kan vragen om een afspraak daarvoor via het kerke- lijk bureau. Het wordt dan een ’telefonisch bezoek’ op dinsdag of donderdag, of een wan- deling van max. 3 kwartier bij jou in de buurt op maandag of vrijdag.

Mededelingen uit de gemeente:

Het echtpaar Wim en Henny Oonk is woensdag aanstaande 65jaar getrouwd.
Annie Veldink is verhuisd naar De Houttuinen, afd. Pioenroos
Hélène Besançon (dochter van Fiet) heeft zich aangemeld als vriend van onze gemeente.

Online-kerkdiensten

Helaas zijn hebben wij geen zondagse kerkdienst online en moet je het doen met de tweewekelijkse ‘preek per brief’ van Sabine. Onlangs hoorde ik van iemand, dat ze die preek hardop had gelezen. En dan komt het veel beter over, zei ze.

Op de landelijke website: remonstranten.nl vind je onder ‘livestreams gemeenten’ 12 remonstrantse gemeenten die hun diensten online zetten.
Via bavo.nl/kerkdiensten is de dienst van de Prot. gemeente Haarlem-C. te volgen. Via radiobloemendaal.nl kan je de dienst in de Dorpskerk Bloemendaal volgen.

Als je er niet uitkomt, bel mij op zondagmorgen, dan kijken we samen hoe het moet. Kopij voor de volgende gemeentebrief (over 2 weken) is welkom. Groet, Mariet

Van de gemeente – voor de gemeente 6 januari 2021

Brief van Sabine du Croo de Jongh

Heb jij ook goede voornemens?
Ieder jaar weer rond deze tijd komt die vraag langs. Sommige mensen ‘hebben er niks mee’; ‘Ik doe daar niet aan!’ Anderen vinden het juist leuk om even stil te staan bij goede voornemens en denken er echt over na. Weer anderen zeggen; ‘Ik kan die van vorig jaar zó weer gebruiken, ze zijn vrijwel ongebruikt, nog als nieuw!’.

Goede voornemens gaan soms over dingen doen, bijvoorbeeld ‘iedere dag een uurtje naar buiten, iedere dag een uurtje lezen, iedere avond de dingen benoemen die goed waren op die dag’.
Soms gaat het ook over dingen laten: bijvoorbeeld: ‘minder televisie kijken, minder op mijn telefoon zitten, om niet te spreken van minder eten en drinken’.

Soms gaat het over een eigenschap, of een houding: bijvoorbeeld; ‘ophouden met me zorgen maken over dingen die er nog lang niet aan de hand zijn’, of: ‘wachten tot iemand is uitgepraat’, of; ‘geen advies geven aan anderen’.

Je kunt bij het maken van goede voornemens één specifiek iets in gedachten nemen, maar je kunt ook een begrip of een werkwoord kiezen waar je dan veel andere dingen onder kunt scharen, bijvoorbeeld: ’genieten’ daar kan heel veel onder vallen. Is dat bijvoorbeeld iedere dag de tijd nemen om een glas wijn drinken of betekent het ook ‘vaker telefoneren’?

Of bijvoorbeeld: ‘aandacht’. Daar kun je ook van alles bij bedenken. Eenvoudige dagelijkse handelingen kunnen met meer aandacht worden gedaan of je doet ze juist helemaal niet meer omdat ze niet de moeite waard zijn om aandacht te geven.

Goede voornemens helpen bij het maken van keuzes. Met het maken van goede voornemens heb je je eigen prioriteit heel helder neergezet: ‘Dat wil ik echt, dat vind ik echt belangrijk’, en daardoor laat je je misschien minder makkelijk afleiden. Het helpt je om je tijd en energie niet te laten weglekken naar dingen die je eigenlijk niet belangrijk vindt of die je zelfs vervelend vindt. Het maakt een scheiding tussen wat nu en hier moet en wat later en elders kan. Goede voornemens kunnen een soort richtsnoer voor het ordenen van je dagelijks leven zijn.

En wat opvallend is: goede voornemens gaan meestal over ontwikkeling. Je maakt een voornemen omdat je je ergens naar toe wilt ontwikkelen of omdat je iets in jezelf wilt ontwikkelen. Je wilt, in je eigen termen, een beter mens worden en een beter leven leiden door bepaalde dingen te doen of te laten. Er zit een wens in om vooruit te komen. Wat dat vooruitkomen, ontwikkelen, inhoudt, bepaal je zelf. Bij de één betekent dat; op tijd naar bed gaan om de volgende dag energieker te zijn en meer te ‘leven’, bij de ander betekent dat; dankbaarheid oefenen om een positievere en minder oordelende kijk op de wereld te hebben.

Alle goede voornemens gaan over je toekomst. Ze gaan over je hoop, je verlangen. Je reikt er naar, maar je bent er nog niet. Ze gaan over een doel, een focus in de nabije toekomst. Goede voornemens wakkeren je hoop aan. Misschien is dat wel het meest aantrekkelijke van goede voornemens; ze wijzen je op wegen naar een goede toekomst, ze lijken te zeggen; ‘Zó ga je een goed jaar in’. Ik wens het je toe:

Gelukkig nieuwjaar!

Van de voorzitter van de kerkenraad:

We wensen u allen een heel goed 2021 toe!

Door Covid 19 was 2020 een bewogen jaar voor iedereen. Sommigen werden meer of minder ernstig ziek. We konden elkaar veel minder zien. Alle kerkdiensten, kringen, alle bijeenkomsten werden half maart afgelast.
Gelukkig hebben veel mensen elkaar geschreven en gebeld, ‘raamvisites’ afgelegd of buiten ergens afgesproken. Fijn ook dat de bloemen-commissie boeketten bleef bezorgen om gemeenteleden op te fleuren.

Er kwam een protocol toen de kerk weer open mocht, we moesten wennen aan de nieuwe regels van afstand houden, vooraf inschrijven enzovoort. Maar we waren blij toen de kerk weer open ging en er weer een aantal prachtige diensten en fijne bijeenkomsten plaatsvonden. Het gemis werd weer groter in december, toen er een tweede lockdown nodig bleek.
In beide perioden zijn er eerst wekelijks en daarna tweewekelijks een ‘preek van de week’ van Sabine en een ‘brief van de gemeente voor de gemeente’ aan alle leden en vrienden gestuurd. Daarin stonden mooie bijdragen van velen! Daarnaast bleef het Gemeenteblad verschijnen.
Er is gestart met het op video opnemen van diensten, via een link naar Youtube kunnen die achteraf worden bekeken. Bij de kerstpreek van Sabine over de liefde kregen allen de links naar muziek die Gerrie hiervoor op het orgel heeft gespeeld, zodat mensen thuis konden luisteren en meezingen.
In de herfst was er voor iedereen een mondkapje met een afdruk van onze glas-in- loodramen en het Remonstranten-logo.

Ondertussen zijn de vier torentjes op de kerk gerepareerd en geschilderd, het schilderwerk is schoongemaakt, de isolatie van de zolder is gestart en het onderzoek naar verwarming van de kerkzaal, isolatie van de ramen, en schilderwerk buiten is voortgezet. Ook is het hek rond de tuin is waar nodig gerepareerd en geschilderd.
Wat zal 2021 ons brengen?
Wij oefenen ons in geduld. We verheugen ons over de schonere lucht, de aandacht voor elkaar en het onthaasten. Van het onder voorbehoud opgestelde voorjaarsprogramma hopen we nog steeds dat er nog veel doorgang kan vinden.
Volgende week zullen we horen of we elkaar de week erna weer fysiek kunnen treffen of dat we dit nog een tijd digitaal, wandelend of telefonisch moeten blijven doen.
Laten we blij of tevreden zijn met wat er wél kan en ons verheugen op wat later weer of meer kan!

Miriam van Praagh

Gerelateerd