20 januari 2016

Concert 13 februari 16:00 uur

Geschreven door Peter Kluit

‘Er is een tijd om te lachen, te vieren, te dansen en vrolijk te zijn. ‘

Op zaterdag 13 februari is het feest!

Met een klein concertje (Bach) op orgel en hoorn en aansluitend een muziek-voorstelling vieren we de restauratie van het orgel. Het begint om 16 uur. De restaurateur, Hans Reil zal het eea vertellen en we sluiten de middag af met een hapje en een drankje om te klinken op de restauratie van het orgel.

Trek je mooie kleren aan en kom! Laat je meevoeren op de klanken van het grootste instrument en leef mee met de ontroering, de vreugde, de kracht en de melancholie van de muziek en de spelers.

Hoe is het allemaal begonnen?

Het Bätz Witte orgel staat al 115 jaar in de Remonstrantse kerk. Het begon allemaal toen de Remonstrantse gemeente Haarlem op 29 mei 1887 het kerkgebouw aan de Wilhelminastraat in gebruik nam. Na de bouw van de kerk en de inrichting was er in eerste instantie geen geld voor een orgel. Maar na twaalf jaar, in 1899, was er een potje bijeengeschraapt uit giften van leden en reserves, en kreeg J.F. Witte – de voort­zetter van de firma Bätz & Witte – de opdracht om een nieuw orgel te bouwen in de kerk. Het orgel zou fl 5510,- gaan kosten. Het is officieel het laatste orgel dat Witte zelf voltooide.

Het orgel werd ouder en ouder, jaar in jaar uit liet zij in de zondagse diensten van zich horen en leefde zich uit bij de concerten die gegeven werden. Maar de tijd liet haar niet ongemoeid. En zoals de tijd ieder van ons tekent, kreeg het orgel steeds meer kleine kwalen. Door de jaren heen volgde er vele ingrepen en revisies. De laatste grote reparatie vond plaats in 1985 om schade te herstellen, die was ontstaan door een lekkend dak.

IMG_3010

De laatste jaren kreeg ze last van versuiker­de pijpvoeten, een ernstige kwaal voor een orgel. Versuikeren van de pijpvoeten wil zeggen dat het onderste deel, de voet, van het binnenpijpwerk gaat oxideren. Door de reactie van zuurstof, lijm en lood wordt het lood van de orgelpijpen bros. De orgelpijpen zakken langzaamaan naar beneden door hun voet heen. Met als gevolg dat de pijpen korter worden en het orgel vals! Als je er niks aan doet is het orgel met een paar jaar niet meer te redden en moet het begraven worden. En een nieuw orgel is nauwelijks te betalen…

Daarom was een grote restauratie nodig. In de afgelopen jaren hebben we orgel- en pianoconcerten georganiseerd om geld bij elkaar te brengen om de restauratie te bekostigen. Ook de giften van leden van de kerk en van de voormalige VVH hebben enorm geholpen. En nu, in het vroege voor­jaar van 2016 is het dan zover: de firma Reil, bekende orgelbouwers en restaurateurs zijn aan de slag gegaan. Het orgel is gerestaureerd en kan weer klinken als vanouds.

En dat vieren we op 13 februari.

Gerrie

 

We beginnen met een concert voor orgel (Gerrie Meijers) en hoorn (Herman Jeurissen)

  • Concerto in C BWV 595, Johann Sebastian Bach 1685-1750
  • Bewerkingen voor hoorn en orgel, uit drie cantates van Johann Sebastian Bach.
  • Forest Music, toegeschreven aan Georg Friedrich Händel 1685-1759

Na het concert geeft Hans Reil een korte toelichting op de restauratie aan de hand van dia’s. Hier komt de ambachtelijke kant van het onderhoud aan bod.

En dan volgt het muziektheater ‘Voor het slapen gaan’ voor kinderen vanaf acht jaar en andere mensen.

En tot slot klinken we op het orgel!

Komt allen, het wordt een gezellige vrolijke middag!

Neem belangstellenden mee en vergeet niet: ‘Er is een tijd om te lachen te vieren te dansen en vrolijk te zijn. En te genieten van al het goede dat God geeft’ (naar Prediker).

Ds Sabine du Croo

Gerelateerd